Yrittäjän tulee osata erottaa työ vapaa-ajasta

Vaikka me ollaan oltu yrittäjiä vasta pieni tovi, ollaan jo nyt huomattu, kuinka vaikeaa on erottaa vapaa-aika ja työ toisistaan. Ollaan toisaalta pohdittu myös sitä, että tämä haaste johtuu siitä, että me rakastetaan meidän työtä. Tilanne on kuitenkin haastava; vaikka kuinka rakastaisi omaa työtään, pitää muistaa myös levätä sekä huolehtia vapaa-ajan ja työn erottamisesta. Meille oli heti alusta asti selvää, että me ei haluta olla yrittäjiä, joille työnteko muodostuu pikkuhiljaa koko elämäksi. Onna on meille molemmille yksi tärkeimmistä jutuista tällä hetkellä, mutta ei kuitenkaan ainut. Ollaankin alettu pohtimaan sitä, millä tavoin me voidaan itse vaikuttaa siihen, että ei jouduta tilanteeseen, jossa työ on koko elämä. Seuraavaksi kolme keinoa, jotka me ollaan todettu hyviksi tavoiksi työn ja vapaa-ajan erottamiseen.

”Meille oli heti alusta asti selvää, että me ei haluta olla yrittäjiä, joille työnteko muodostuu pikkuhiljaa koko elämäksi.”

Kuva: Paula Fågel

Ensimmäinen keino on määrittää itselleen työajat. Me ollaan tehty pitkälti niin, että hoidetaan työt aina kello kahdeksan ja kuuden välillä. Ei toki tehdä tätä koko aikaa töitä vaan yritetään sisällyttää työtunnit tähän aikahaarukkaan. Myös viikonloput ollaan pidetty vapaina. Ollaan molemmat tykätty tästä aikataulutuksesta, ja se on helpottanut meitä irtautumaan työstä. Tietysti yrittäjinä halutaan myös olla joustavia meidän työaikojen suhteen ja tarjota asiakkaille palveluita silloin, kun he niitä tarvitsevat. Ollaan siis valmiita tekemään töitä vaikka viikonloppuna, mutta tällöin pidetään arkivapaita. Yrittäjänä on tärkeä muistaa, että kokonaistyöaika esimerkiksi viikko- tai kuukausitasolla pysyy kohtuullisena. Joku viikko saattaa olla paljon tehtävää, mutta sitten seuraavalla viikolla voi pitää vaikka pidennetyn viikonlopun. Kokonaiskuva on se, mikä määrittää pitkällä juoksulla oman jaksamisen. Ainakin näin me ollaan ajateltu.


”Yrittäjänä on tärkeä muistaa, että kokonaistyöaika esimerkiksi viikko- tai kuukausitasolla pysyy kohtuullisena.”

Toinen toimivaksi todettu keino on erottaa konkreettisesti työnteko ja vapaa-aika toisistaan. Tällä me tarkoitetaan esimerkiksi erillisten työvälineiden hankkimista. Erillinen älylaite työntekoa varten auttaa esimerkiksi erottamaan työhön liittyvät sosiaalisen median tehtävät omasta henkilökohtaisesta sosiaalisesta mediasta. Myös se, että työsähköposti ei ole omassa puhelimessa, auttaa sulkemaan työasiat mielestä vapaa-ajalla. Lisäksi toimiston vuokraus, tai ylipäätään muualla kuin kotona työn tekeminen, on erinomainen tapa erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Tällä hetkellä meillä ei ole mahdollisuutta vuokrata toimistoa, mutta meillä on kuitenkin mahdollisuus tehdä töitä muualla kuin kotisohvalla. Me ollaan esimerkiksi tehty töitä kirjastossa, kahviloissa ja oman talon loungessa. Tietysti osa työtehtävistä on sellaisia, joita me ei voida tehdä muualla kuin kotona. Tulevaisuudessa me halutaan ehdottomasti vuokrata toimisto, jolloin työnteko tapahtuu suurimmaksi osaksi siellä. Mehän ollaan jo suunniteltu meidän toimiston sisustuskin valmiiksi. 


Kuva: Paula Fågel


Kolmas keino on vähän spesifimpi. Se nimittäin liittyy siihen haasteeseen, että me ollaan liikekumppaneiden lisäksi myös tosi hyviä ystäviä. Yhdessä ystävän kanssa yrittäminen on ihan parasta, mutta samalla se vaikeuttaa työn ja vapaa-ajan erottamista. Ollaan kuitenkin kehitetty tähänkin haasteeseen jo muutamia hyväksi todettuja tapoja. Meillä on esimerkiksi kahdestaan WhatsApp-ryhmä, jossa me viestitellään kaikki työhön liittyvät asiat. Tämä auttaa meitä arjessa, sillä molemmat tietävät, että ryhmään tulleita viestejä ei tarvitse lukea vapaa-ajalla. Tällä tavalla me pystytään rajaamaan sitä, milloin hoidetaan töihin liittyviä asioita. Ollaan myös sovittu, että kun vietetään vapaa-aikaa yhdessä, koitetaan olla puhumatta työasioista. Tämä on kuitenkin osoittautunut todella haastavaksi, koska me ollaan usein niin innoissaan kaikesta mitä päästään tekemään. Pyritään kuitenkin kiinnittämään tähän jatkossa vielä paremmin huomiota ja uskotaan, että saadaan rajattua hyvin työ ja vapaa-aika toisistaan.


”Yhdessä ystävän kanssa yrittäminen on ihan parasta, mutta samalla se vaikeuttaa työn ja vapaa-ajan erottamista.”

Näiden kolmen keinon avulla me ollaan pyritty erottamaan työ ja vapaa-aika toisistaan. Nämä tavat ovat toimineet ainakin meillä, kunhan vain muistetaan jatkossakin hyödyntää niitä. Millaisia tapoja sulla on irrottautua työstä vapaa-ajalla?


Toivottavasti just sä oot pystynyt ottamaan aikaa työstä rauhoittumiselle,

Onna Viestintä

Arkistoi