Me ollaan pohdittu paljon sitä, onko yrittäjyyteen hyppääminen jo opiskeluaikana uhka vai mahdollisuus. Ollaan päätetty sen olevan mahdollisuus. Halutaan kuitenkin nostaa esille hyviä ja huonoja puolia, joita ollaan pohdittu tässä vajaan vuoden aikana ollessa samanaikaisesti sekä opiskelijoita että yrittäjiä. Ruusujen lisäksi on nimittäin olemassa risuja, mutta me ollaan parhaamme mukaan koitettu tehdä näistä risuista siedettäviä ja koristeltu niitä edes hieman kivemman näköisiksi. Nyt me nostetaan esille itse kohtaamiamme haasteita, sillä ainoastaan helppoa tämä yrittäjyyden ja opiskeluiden yhdistäminen ei ole.
Viestinnän alan työkokemuksen puute
Suoraan yrittäjyyden maailmaan hypätessä meillä ei luonnollisestikaan ole (muutamien opintoihin sisältyvän työelämäprojektien lisäksi) viestinnän työelämäkokemusta, jonka kautta esimerkiksi hallittaisiin tiettyjä käytänteitä tai tiedettäisiin hyväksi todettuja toimintamalleja. Jos me oltaisiin työskennelty vaikkapa viestintätoimistossa, voitaisiin käyttää sen tuomaa osaamista myös oman firman rakentamisessa ja toimintamalleissa. Nyt meillä ei kuitenkaan ole tällaista kokemusta, vaikka erilaista työkokemusta meiltä molemmilta löytyykin. Toisaalta nyt ollaan saatu itse luoda meille sopivat käytänteet ja toimintamallit ilman ulkopuolelta tulevaa “ohjeistusta” siitä, että pitäisi toimia tietyllä tavalla. Tämä on ollut ihanan vapauttavaa!
Epävarmuus omasta osaamisesta
Tämän haasteen kanssa me ollaan painittu jonkin verran. Niin sanottu huijarisyndrooma ei ole siis meilläkään jäänyt kokematta. Vaikka tiedostamme sen, että opiskelemme omaa alaamme jo viidettä vuotta, iskee välillä pelko siitä, että emme ole oppineet mitään. Emmekä tämän myötä voisi myöskään tarjota osaamistamme kellekään. Uskomme näiden ajatusten johtuvan ainakin osittain siitä, että olemme yhä opiskelijoita eli tietyllä tapaa keskeneräisiä. Onneksi oman osaamisen käsitys kuitenkin muuttuu aina onnistumisen kokemusten myötä. Myös sen sisäistäminen, että oppiminen ei lopu siihen, kun saa maisterin paperit käteen, on auttanut meitä hyväksymään omaa epävarmuuttamme. Huijarisyndroomasta voisikin olla hauska kirjoitella kokonainen postaus. Kiinnostaisiko tämä aihe?
Kirjoitellaan nykyään ”Onnan päiväkirjaa”, joka auttaa meitä sanoittamaan omia tunteitamme ja kokemuksiamme. Kuva: Paula Fågel
Ajanhallinta
Me ollaan mestareita aikatauluttamista ja ajanhallinnassa, mutta silti ajanhallinta on muodostunut meille stressin aiheeksi. Toisaalta tämä stressi voi syntyä osittain myös sen takia, että me ollaan todella järjestelmällisiä ja tahdotaan löytää kaikelle tekemiselle aikaa. Yleensä me myös arvioidaan tarvittava työaika yläkanttiin. Kuitenkin opintojen ja töiden yhdistäminen ei ole yksinkertaista. Maisterivaiheen opinnot ja tuoreen yrityksen pyörittäminen on ollut raskasta, turha sitä on peitellä. Välillä on tuntunut, että päivästä loppuu tunnit kesken, ja vapaa-aika on se, joka kärsii tästä kiireestä. Halutaan kuitenkin molemmat pitää tiukasti kiinni omasta vapaa-ajastamme ja ollaankin yritetty pitää illat ja viikonloput vapaina. Aikatauluttaminen vaatii todella paljon metatyötä ja pitäisikin osata ajatella se nimenomaan työpäivään kuuluvaksi askareeksi.
Entä ne ruusut?
Onneksi me ollaan koettu, että opintojen ohella yrittäjäksi lähtemisessä on enemmän ruusuja kuin risuja. Opinnot nimittäin luo turvaa yrittäjyydelle, tukee konkreettisesti yrittäjyyden alkutaipaleella ja mahdollistaa kevyen startin. On siistiä, että tässä samalla me voidaan opintojen kautta kehittää osaamistamme niissä asioissa, jotka koemme vielä epävarmoiksi. Esimerkiksi, kun eteen tulee jokin hankala tai itseä mietityttävä juttu, voi opiskelijana valita kursseja ja jopa graduaiheen näiden aiheiden kautta. Me esimerkiksi tehdään gradu vuorovaikutuskoulutukseen liittyen, jotta saadaan syvennettyä meidän omaa osaamistamme sen saralla. Iso tuki on myös opintojen kautta käytävä yrittäjävalmennus, josta voit lukea lisää tästä. Lisäksi aktiivisesti käynnissä olevat opinnot antavat tilaa totutella työelämään ja yrittäjän arkeen paremmin. Kevyt startti on sopinut ainakin meille, sillä me ollaan saatu kaikessa rauhassa kasvattaa meidän verkostoja, rakentaa omaa brändiä ja tehdä asiakashankintaa
Yrittäjäksi opiskeluaikana, jatkoon vai ei?
Meidän mielestä on turvallista hypätä yrittäjäksi jo opiskeluiden ohessa, sillä opinnot antavat turvaa työelämään hypätessä. Muista kuitenkin miettiä opintojen ohella yrittäjyyteen hyppäämistä tarkasti, koska ainoastaan helppoa ja kivaa tämä ei aina ole!
Viikonlopputerkuin,
Onna Viestintä