Vinkit tuoreelle yrittäjälle

Me ollaan oltu palveluita tarjoavia yrittäjiä nyt noin puoli vuotta, vaikka Onna Viestintä onkin perustettu jo viime syksynä. Ollaan siis itsekin vielä varsin tuoreita yrittäjiä ja tietämättömiä monista iloista ja harmeista, joita tullaan varmasti kohtaamaan Onna Viestinnän kasvutarinan varrella. Halutaan kuitenkin jo tässä vaiheessa jakaa meidän omia kokemuksia yrittäjyyttä harkitseville tai juuri yrityksen pystyyn pistäneille. Tässä blogitekstissä jaamme Onnan vinkit tuoreelle yrittäjälle. Nämä vinkit pohjautuvat meidän omiin fiiliksiin ja kokemuksiin, mutta me uskotaan niihin täysillä.

Vinkki 1: Luota itseesi

Tarvitseeko tämä edes avaamista? Luota itseesi! Jos sinä et luota ja usko itseesi, miten muutkaan voisivat tehdä niin? 

Yrittäjyyden alkuvaiheessa voi tulla monia hetkiä, kun epäilee itseään ja omaa osaamistaan. Onko minusta tähän? Onko yrittäjäksi lähteminen hyvä idea? Entä jos epäonnistun? Näitä epävarmuuden hetkiä täytyy oppia sietämään ja kääntämään ne voimavaraksi. On nimittäin aivan mahtava juttu, että sinulla on visio, rohkeutta toteuttaa unelmiasi ja halu kehittää itseäsi. Mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua? Ei ole väliä, vaikka muutaman vuoden päästä huomaisitkin, että yrittäjyys ei olekaan sinua varten. Tärkeintä on, että luotat itseesi ja tämän hetkiseen fiilikseen. Sillä pääsee jo pitkälle!

Vinkki 2: Aloita kevyesti

On turvallista ja tosi ok aloittaa yritystoiminta kevyesti, tilannetta tarkkaillen. Ei tarvitse hypätä suoraan syvään päätyyn, jos se ei tunnu hyvältä idealta. 

Me aloitettiin yritystoiminta tekemällä töitä vain yhdelle asiakkaalle. Tällöin me voitiin vielä etsiä meille parhaita tapoja työskennellä ja katsoa, miten homma lähtee pyörimään. Voit siis lähteä rauhassa liikkeelle ja harjoitella yritystoimintaa ensimmäisten asiakkaiden kohdalla. Kun varmuus kasvaa ja toiminta selkeytyy, on helpompi ottaa lisää asiakkaita ja tehdä töitä useille asiakkaille samanaikaisesti. Sinun ei tarvitse osata kaikkea tai lähteä pyörittämään suurta yritystoimintaa heti alussa, vaan voit aloittaa kevyesti ja harjoitella pitkin matkaa.

Lisäksi me ollaan aloitettu yritystoiminta opintojen ohella, mikä on tuntunut tosi turvalliselta tavalta kokeilla yrittäjyyttä. Me ollaan pystytty aloittamaan yritystoiminta kevyesti. Tiedettiin, että jos yritys ei heti alakaan tuottaa tulosta, me ei kuitenkaan taloudellisesti jouduta hankalaan tilanteeseen opintotuen ja opintolainan ansiosta.

Vinkki 3: Yritä yhdessä

Me ei voida olla vinkkaamatta yhdessä yrittämistä. Ollaan molemmat todettu lukuisia kertoja, että ei tätä yksin tekisi näin mielellään – tai ei välttämättä ollenkaan. 

Yhdessä yrittäminen antaa turvaa ja tukea sekä ainakin meidän kohdalla lisää motivaatiota ja luovuutta. On ihan mahtavaa, kun voi kysyä aina toisen mielipidettä tai pohtia hankalia asioita yhdessä. Me keksitään yhdessä loistavia ideoita, joiden toteuttaminen yksin olisi paljon tylsempää ja vaikeampaa. Yhdessä yrittäminen on tosi hauskaa!

Jos sinulla on siis joku potentiaalinen tyyppi, jonka kanssa voisit kuvitella tekeväsi töitä, ota asia puheeksi. Ymmärretään toki, että me ollaan onnekkaassa tilanteessa, kun ystävä on samalla alalla ja meidän kahden välinen yhteistyö sujuu hyvin. Kuitenkin tällainen tilanne voi tulla monen muunkin kohdalle, kunhan vain antaa ajatukselle mahdollisuuden!


Kuva: Aleksi Laitinen / Höyrymedia


Vinkki 4: Hyödynnä ulkopuolista apua

Yksin ei tarvitse pärjätä ja se on hyvä muistaa. Varsinkin yrittäjyyden alussa kannattaa pyytää ja ottaa apua vastaan, jos sitä vain on tarjolla.

Ollaan kerrottu aiemmin, että meillä on opintojen kautta oma yritysvalmentaja, joka auttaa meitä yrittäjyyden alkutaipaleella. Ja täytyy sanoa, että tämä yritysvalmennus on ollut ihan huippu juttu! Ollaan saatu todella hyviä vinkkejä ja arvokasta tukea mieltä askarruttavissa asioissa. Kannattaa siis tutkia, mitä kaikkia yrittäjiä tukevia palveluita läheltäsi löytyy. On olemassa esimerkiksi juuri yritysvalmennuksia ja mentoreita, joita voi ottaa tueksi yrittäjyyden alussa. 

Lisäksi meillä on ollut alusta asti ihana tukiverkosto ympärillä. Meidän ystävät, perheet ja muut tutut ovat olleet alusta asti tsemppaamassa meitä ja kiinnostuneina seuranneet toimintaamme. On etuoikeus, että on sellaisia tyyppejä ympärillä, joilta voi kysyä apua tarpeen tullessa. 


Vinkki 5: Panosta alusta asti 
Se mitä teet, tee se kunnolla. On tärkeää panostaa alusta asti työn laatuun ja tehdä hommat kunnolla alusta loppuun asti.

Me panostetaan asiakkaisiin ja heille tehtävään työhön aina ensimmäisestä sähköpostista viimeisen työn palautukseen. Me personoidaan jo ensimmäiset yhteydenottot asiakkaan mahdollisten tarpeiden mukaan. Lisäksi me halutaan aina pitää ilmainen aloitustapaaminen, jotta pystytään kartoittamaan asiakkaan todelliset tarpeet ja aloittamaan näiden keskusteluiden pohjalta suunnittelu. Me halutaan aloittaa asiakassuhde oikealla tavalla, jotta yhteistyö saa hyvän aloituksen. 


Kuva: Aleksi Laitinen / Höyrymedia


Tässä oli meidän viisi vinkkiä tuoreelle yrittäjälle! Toivottavasti joku sai näistä vinkeistä jotakin irti, ja ehkäpä joku jopa rohkaistui omien unelmien toteuttamiseen. Tätä blogitekstiä oli mielenkiintoista kirjoittaa, sillä kirjoittaessa pystyi sanoittamaan omia pohdintoja tekstimuotoon. On tärkeää pohtia omaa polkua ja siihen liittyviä ratkaisuja, reflektointi kannattaa!

Ihanaa päivää just sulle ja muista uskaltaa!
Onna Viestintä

Arkistoi