Miltä tuntuu täysipäiväinen yrittäjyys?


Kuten moni jo tietääkin, tänä keväänä meidän viestinnän opinnot loppui ja viiden vuoden yliopistotaival on nyt paketissa. Noin puolitoista vuotta opintojen aikana toimittiin sivutoimisina yrittäjinä. Nyt valmistumisen myötä sivutoiminen yrittäjyys kuitenkin muuttui täysipäiväiseksi yrittäjyydeksi. 

Kesä on siis mennyt töiden parissa ja tasapainottelu opintojen ja töiden välillä on loppunut. Kesäkuu oli tosin heti alkuun hieman erilainen kuukausi, sillä puolet siitä oltiin kesälomalla. Heinäkuu puolestaan oli kiireinen ja kivoja töitä täynnä oleva työkuukausi, samoin kuin elokuun alku. Nyt elokuussa meillä on vielä kaksi viikkoa lomaa edessä eli pystytään molemmat pitämään yhteensä kuukausi kesälomaa, mikä on ihan mahtavaa. Kesä on ollut kokonaisuudessaan ihanaa aikaa työnteolle, sillä päivät ovat valoisia ja tuntuu, että tunteja olisi enemmän.  

Tämä kesä eroaa edellisistä kesistä siten, että ensimmäistä kertaan pitkään aikaan syksyllä ei mennäkään kouluun. Anna on palannut joka syksy opintojen pariin aina ensimmäisestä luokasta saakka ja niin myös Oona, yhtä välivuoden syksyä lukuun ottamatta. Todennäköisesti vasta syyskuussa täysipäiväinen yrittäjyys tuntuu konkreettisemmalta, sillä voidaan oikeasti keskittyä vain yhteen asiaan. Tällä tarkoitamme sitä, että töiden lisäksi päiviin ei sisälly gradun kirjoittamista tai muiden opintojen suorittamista. 


Vastavalmistuneet viestinnän maisterit. Kuva: Petro Piilo.

Listattiin ylös muutama asia, joita odotamme täysipäiväisinä yrittäjinä toimimisessa eniten. 

Arki ”yksinkertaistuu”
Arjen yksinkertaistumisella tarkoitamme nimenomaan sitä, että työpäivien aikana voidaan keskittyä ainoastaan töiden tekoon. Viimeinen vuosi ollaan tasapainoteltu yrityksen pyörittämisen, gradun kirjoittamisen, opintoihin kuuluvan harjoittelun suorittamisen ja muiden opintojen loppuun saattamisen välillä. Vuosi oli tosi hektinen ja nyt onkin vapauttavaa, että voidaan keskittyä ainoastaan yhteen näistä asioista. Monen asian kanssa työskentely samanaikaisesti oli psyykkisesti uuvuttavaa.

Enemmän energiaa kehittää Onnaa
Tämä kohta liittyy vahvasti edelliseen, sillä ajan lisääntyminen ja fokuksen keskittäminen selkeämmin yhteen asiaan mahdollistaa myös kehittymisen. Koska meidän ei tarvitse enää käyttää energiaa esimerkiksi paljon aivokapasiteettia vaativaan gradutyöskentelyyn, voimme käyttää sen energian oman firmamme kehittämiseen. 

Säännöllisemmät tulot
Valehdeltaisiin jos väitettäisiin, että säännöllisempi palkka ei tuntuisi hyvältä. Opintojen aikana joutui pihistämään monesta asiasta, joten on vapauttavaa, että nyt voi huokaista edes hieman. Toisaalta yrittäjänä ei voi ainakaan alussa olla niin varma tuloista, mutta se epävarmuus kuuluu asiaan.  

Uudet asiakkuudet ja työkokemukset
Ollaan oltu siitä onnekkaassa asemassa, että ollaan jo tässä vaiheessa päästy tekemään monipuolisesti viestintää erilaisille asiakkaille. Täysipäiväinen yrittäjyys mahdollistaa kuitenkin sen, että voidaan ottaa vielä enemmän asiakkaita, jolloin saadaan taas uusia kokemuksia. Lisäksi saadaan mahdollisuus testata myös sellaisia viestinnän töitä, joista ei vielä tiedetä, onko ne meidän juttuja.

Vapaus olla ja tehdä 
Yrittäjyyden tuoma vapaus on sellainen asia, jota ollaan päätetty hyödyntää. Yrittäjyyden vastuut on pakko ottaa huomioon, joten miksi ei otettaisi hyöty irti myös vapauksista. Vapauksia, joita ollaan jo nyt hyödynnetty, on esimerkiksi kesken työpäivää treenillä käyminen, juuri meidän näköisen virkistyspäivän järkkääminen ja kesken työpäivän kynsihuollossa käyminen. 


Vaikka ollaan toimittu täysipäiväisinä yrittäjinä vasta tämä kesä, tuntuu nyt jo sille, että tämä on meidän juttu! Tietysti tulevaisuus jännittää ja mietityttää, koska täysipäiväinen yrittäjyys on vasta ihan alussa. On paljon pohdittavaa ja tehtävää liiketoiminnan kasvattamisen suhteen. Meillä on kuitenkin tosi kova luotto itseemme ja siihen, että kaikki tulee menemään hyvin.

Blogiteksti tiivistettynä yhteen lauseeseen: On kivaa olla yrittäjä täysipäiväisesti!

Arkistoi